Uitgelicht - BNI lid Normen Rotteveel

Normen Rotteveel

Februari 2023

Vanochtend was hij weer onze 'spreekstalmeester' bij de BNI Fazant, maar woensdag ontmoette ik hem 'in person': Normen Rotteveel. Ooit vroeg iemand of Francis Frionnet mijn stagename was, daar heb ik met Monique Frionnet smakelijke om gelachen. Ik heb maar niets aan Normen gevraagd over zijn achternaam.

Normen heeft sinds 7 maanden een winkel. Hij had nooit gedacht dat mensen zouden 'neuzen' in zijn etalage. Toch hoort het uitzoeken van een mooie urn of een sieraad waar je de as in doet, er vandaag de dag gewoon bij. Mensen maken steeds bewustere keuzes.

Ik ont-moet Normen onverwachts bij de garage van Aad van Winden. Hij komt er een auto van een collega ophalen. We hadden in de middag afgesproken, maar door onze ontmoeting, vervroegen we onze afspraak. We hebben een bijzondere 1 op 1 tijdens een lunch in zijn winkel.

Normen kent een chaotisch leven. Hij is altijd 24 uur per dag bereikbaar voor zijn klanten en dat vergt best wel wat van een mens. Zijn werk begint bij het einde van iemands leven. Dat is een heel bijzondere kennismaking.

Ieder mens reageert anders, soms speelt de cultuur hier een rol. Maar het is duidelijk dat we de dood en het afscheid allemaal anders beleven. Ook de leeftijd en de manier waarop iemand de dood vindt, is van groot belang. Normen vindt een persoonlijke band met zijn klant heel belangrijk. En het contact stopt voor hem niet gelijk na de plechtigheid, zoals bij de meeste uitvaartverzorgers.

Ik kan me zo voorstellen dat Normen heel veel meemaakt in deze branche. Om niet met de emoties van de klant mee te gaan, zal hij een balans moeten vinden tussen enerzijds nuchterheid en niet geraakt worden, maar anderzijds menselijkheid en niet te koel overkomen. Dat zal niet altijd meevallen.

Op de vraag of hij zich vooral richt op klanten uit de regio, vertelt hij: "Als een klant tevreden is, komt het wel eens voor dat ik een paar weken later, een bezoeker van een andere plechtigheid spreek, die dan ook graag wil dat ik alles voor hem of haar verzorg. Zo heb ik ooit een deel van een uitvaart voor iemand in Duitsland mogen verzorgen. Dat is een hele eer".

Normen, het was me een waar genoegen. Warme groet, Francis Frionnet

Next Post Previous Post